MARES, PARES I COVID-19

La conciliació familiar en temps de confinament

Queda’t a casa. És la frase més repetida d’aquest darrer mes. Però que implica quedar-se a casa? Per a tu, mare o pare, que a part has de fer la teva feina, si en tens, també has de treure temps per a ocupar-te dels infants perquè ells també s’han de quedar a casa. I no només es tracta de seguir amb el teu paper de mare o pare, no, ara també t’endinses en àmbits dels més petits de la casa on fins ara hi jugaves un paper secundari com és l’escola o les activitats extraescolars que tant t’ajudaven amb l’educació dels teus fills.

Per tant, si en fixam, tota la nostra vida s’ha concentrat en un espai: CASA. Aquest fet, ha trastocat tots els plans, rutines, activitats i d’altres circumstàncies que fins ara teníem controlades. Per això, toca reinventar-se, toca construir una altra realitat, però com? No sabríem dir-te com ho has de fer en concret, el que si podem és ajudar-te a resoldre algunes preguntes que fins ara et deus estar fent, i sinó, el text següent segur que et farà replantejar-te el dia a dia.

Com puc fer que durant aquest temps no es noti tant el canvi de vida a casa?

Intenta mantenir una sèrie de rutines. Tots els experts coincideixen en que s’ha d’establir i seguir un horari ja que aporta molts beneficis a la salut psicològica dels infants. Pot ser útil imprimir un horari, programar alarmes per a poder anticipar els canvis d’activitat, entre d’altres.

Però tots sabem que fer el mateix cada dia pot arribar a generar avorriment, i conseqüentment arribarà un moment en que no ens vengui de gust res. Per això és recomanable que afrontem el dia a dia amb creativitat. Proposa noves activitats en la rutina com per exemple jugar a un joc familiar el vespre, realitzar alguna manualitat després de les hores d’escola, fer exercici a casa pot resultar molt divertit si entre tots anem aportant quelcom exercici diferent. Si fos el cas que no trobeu idees, les xarxes socials estan repletes d’activitats per a fer, heu provat de cerca els recursos que anem penjant als nostres perfils?

Com em puc sentir millor estant tot el dia a casa?

Per una banda, com a éssers humans necessitam viure en societat, per això s’ha de mantenir la relació amb els qui més estimam i no podem estar plegats degut a la situació. Les noves tecnologies ens poden ajudar en aquest sentit, proposa quedades virtuals amb familiars, permet que els fills/es puguin accedir de manera controlada a les xarxes socials i es comuniquin amb els seus/ves companys/es, a ells/es també els hi anirà bé ja que es sentiran més acompanyats.

Per una altra banda, necessites cuidar-te a tu mateix/a. És molt comprensible que l’ansietat es faci present durant aquests dies, per aquest motiu cerca un moment al dia per a dedicar-te a tu, medita, llegeix, fes el que més t’agrada, en definitiva, cuida el teu cos i la teva ment. A vegades és impossible controlar aquesta ansietat, però el millor és evitar que els infants no s’empapin d’aquest mal ambient, per això retira’t un moment, respira i torna.

Una causa important d’aquesta ansietat és la gran quantitat d’informació que un/a pot consumir durant el dia. Per aquest motiu, limitar l’entrada d’aquesta informació és molt bona idea, apaga el televisor i descansa de les xarxes socials, almanco segueix comptes que comparteixin contingut que ajuda a distreure d’aquesta crisi.

Com puc ajudar als petits de la casa a viure aquesta situació?

El més important és mostrar una actitud positiva. Queda’t amb la part més bonica d’aquest confinament, tenim més temps per passar amb els infants i això és el que veníem reclamant fins ara, doncs, ara ho tenim. Anem a passar-ho bé!

Segurament molts dels petits/es ja han demanat quin és el motiu de quedar-se a casa, i molt probablement la resposta no hagi estat la més encertada per por a provocar pànic i tristesa. El més recomanat és parlar amb els infants d’una manera clara i raonable, els ajudarà a comprendre la situació, però també és important saber que els infants no la necessiten conèixer al detall.

Evidentment, tots volem ser els millors pares o les millors mares i intentam evitar que puguin fer ús de pantalles, potenciar una dieta saludable, etc. No obstant, hem de ser conscients de que estam vivint una situació única i que els infants també necessiten el seus moments, per tant, podem rebaixar la tensió dels límits, per exemple, no passa res si deixam jugar una estona amb el mòbil als nostres fills/es, això si, sempre acompanyats/ades.

Esperam que us hagin servit d’ajuda aquestes paraules, si vos ve de gust, ens podeu deixar un comentari explicant com estau passant el confinament a casa, què feis de nou que no fèieu fins ara? Teniu altres dubtes? Voleu compartir quines són les mesures que preneu a casa?

Esteim aquí per ajudar-vos!

Leave a Reply

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *